loader image

Jeroen Bosch in Esbeek

CULTURELE AVOND VAN DE VRIENDEN VAN SCHOTEL

Elk jaar organiseert de Stichting Vrienden van Schotel een culturele avond rondom een aansprekend thema. Op vrijdag 17 maart komt de bioloog Thijs Caspers, medewerker van Brabants Landschap, ver- tellen over de grote Brabantse schilder Jeroen Bosch, meer speciaal over de dieren die voorkomen op zijn werk. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in café Schuttershof. Leden van de Vrienden van Schotel en belangstellenden kunnen de lezing gratis bijwonen.

DOOR KEES VAN KEMENADE

Een bioloog en Jeroen Bosch, wat hebben die nou met elkaar gemeen? Meer dan je zou den ken, want op de schilderijen van de meester wemelt het van de dieren. Daar zijn zelfs exotische exemplaren bij als olifanten en giraffen. Hoe kan een schilder uit de zestiende eeuw die nauw- keurig afbeelden? Zo maar een van de raadsels die Thijs Caspers gaat oplossen. En al die andere dieren, veel vogels bijvoorbeeld? Elk daarvan heeft een betekenis. De vogel die voor wijsheid staat kennen we wel: de uil. Maar welke staat voor sluwheid en wreedheid, en is er ook een vogel die meer nobele eigenschap- pen uitbeeld? Dan zijn er nog de mensen die met dieren versmolten lijken, een non en een varken bijvoorbeeld. Wat kan Bosch daarmee bedoelen? Er zijn ook nog fabeldieren, waarvan de een hoorn de bekendste is. Hoe zijn die voorstellingen ontstaan? Al deze voorbeelden vinden wij op het schilderij dat wordt gezien als het hoogtepunt in het oeuvre, De Tuin der Lusten. Tijdens de grote Jeroen Bosch tentoon- stelling in ‘s-Hertogenbosch, verleden jaar, werd dit werk alleen maar als, perfecte, kopie getoond. Het Prado, waar de meeste schilderijen verblijven, wilde De Tuin der Lusten niet uitlenen. Tot op heden woedt er onder kunstkenners een verhitte discussie wat Bosch met dit werk bedoeld heeft.

VRIEND WORDEN

De culturele avond is ook een mooie gelegenheid om lid te worden van de Vrienden van Schotel.
A Thijs Caspers geeft een lezing over dieren in de schilderijen van Jeroen Bosch.
Deze stichting bezit een enorme collectie, vooral etsen, van werken van Andreas Schotel. De Rotterdamse kunstenaar die in de zomermaanden steevast in Esbeek verbleef en leefde en werkte in De Schuttel, het atelier aan de rand van landgoed De Oranjebond. Voor de Vrienden is een deel van de collectie gereserveerd om thuis aan de muur te hangen en er van te genieten. Van de boeren aan het werk op het land, of van de arbeiders in de steenfabriek. Van afbeeldingen van de gewone mensen of beelden van de natuur in de omgeving van Esbeek.
Andreas Schotel was verknocht aan onze gemeente en hij ligt er ook begraven, op Godes Akker aan de rand van het dorp. Als men lid wordt van de stichting. dan krijgt men zo’n fraaie ets mee naar huis. Als het jaar om is dient het werk te worden geretourneerd en kan men na afloop van de culturele avond een nieuwe ets meenemen. Zo rouleert het werk onder de leden en blijft Andreas Schotel een bekende en gewaardeerde kunstenaar.

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design