loader image

Zondag 9 april is Beekse Museumdag (Hilverbode)

ZONDAG 9 APRIL IS BEEKSE MUSEUMDAG
“Alle zes musea met één gratis voucher!”

Met open armen word je dan verwelkomd bij alle zes deelnemers. De aftrap bij het startpunt wordt om 12.30 uur gegeven door burgemees ter Ryan Palmen en dan kan men van 13.00 tot 17.00 uur eens op een prachtige manier ervaren wat Hilvarenbeek allemaal te bieden heeft op cultureel gebied.

DOOR KEES VAN KEMENADE

“Alle musea in Hilvarenbeek doen mee! En dat maakt dan meteen duidelijk waarom wij spreken van Hilvarenbeek als een museumdorp. Waar vind je zoveel op dit gebied, zo vlak bij elkaar? Chris van Laarhoven, Hans Schoenmaker en voorzit- ter Wil Vennix van de stichting Hilvarenbeek Museumdorp organiseren dit evenement nu voor de zesde keer en telkenmale wordt de respons groter. “Wij hebben ook dit jaar weer een thema, waar ze allemaal op inhaken en dat is nu: Hilvarenbeek eert Andreas Schotel. Bij alle deelnemers zal men werk van de Rotterdamse én Esbeekse meester aantreffen. Al die schilderijen, tekeningen en etsen komen uit het enorme depot van de Vrienden van Schotel. Natuurlijk begint het al bij het
startpunt, dat in zijn geheel aan Schotel gewijd is. Daar toont men de vrouwen waarmede de kunstenaar zich graag omring- de. In het Museum Dansant Soet en Vermaeck aan De Beerten is er naast de vaste collectie grote orgels een collectie etsen rond- om de kermis te zien. Museum Grutje aan het Groot Loo toont voorwerpen, gereedschappen en landbouwwerktuigen die herin- neren aan het leven en werken op het Brabantse platteland. Daarbij sluiten de vele etsen die Schotel rondom de agrarische sector maakte heel mooi aan. In brouwerij en museum De Roos aan de Vrijthof is naast de verzameling van alles rondom de kleinschalige dorpsbrouwerij ook werk te zien die de kunstenaar in zijn thuisstad Rotterdam maakte. Ook hier stond voor hem steeds de werkende mens op de voorgrond. In De Dorpsdokter
kan men de medische collectie bewonderen en daar passen dan de tekeningen en etsen van moeders en hun kinderen precies bij. Wie dan ook nog de trappen naar de tentoonstellingszolders in de Bikse toren beklimt, krijgt een mooi overzicht te zien van de mooie plekjes die Andreas Schotel hier in deze dorpen vastlegde.

KRACHTEN BUNDELEN

De Beekse Museumdag is maar een van de manieren waarop de stichting Hilvarenbeek Museumdorp aan de weg timmert. De bestuursleden zien het als een bijzonder actieve club. “Het was een initiatief vanuit De Roos in 2006, om alle musea tezamen de krachten te laten bundelen. Dat is echt wel nodig, in de contacten met de Gemeente bijvoorbeeld. Maar wij werken ook samen om ons aanbod ook buiten de gemeente bekend te maken. Niet alleen in Nederland, maar ook bij onze zuiderburen. Daarmee vervullen wij een belangrijke rol bij het trekken van toeristen naar onze mooie gemeente. Is er een beurs die wij interessant vinden, dan gaan wij daar aan de promotie van Hilvarenbeek als dorp met veel interessante musea doen. Op het toeristische gebied werken wij samen in het platform Gastvrij Hilvarenbeek. Van de verschillende projecten die wij hebben gestart is Museumschatjes heel belangrijk voor ons. Het beoogt om alle kinderen van alle basisscholen in de loop van hun schoolcarrière in contact te brengen met onze musea. Zij bezoeken elk ervan en leren op iedere plaats weer iets bijzonders. Zo dragen wij in belangrijke mate bij aan de culturele vorming van onze jeugd.”
Een van de resultaten van de samenwerking is een mooie folder die landelijk wordt verspreid en die duidelijk maakt dat je de gemeente Hilvarenbeek zeker met een bezoek moet vereren als je tenminste kennis wil maken met de sfeer van Brabant.

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design