loader image

Museumweekend Hilvarenbeek 9 april 2017

Museumweekend Hilvarenbeek – zondag 9 april

Ter gelegenheid van het landelijk museumweekend stellen alle musea in de gemeente Hilvarenbeek op zondag 9 april hun deuren open. Om tussen de heel verschillende musea toch een band te smeden wordt bij alle deelnemers door het Andreas Schotel Museum een kleine tentoonstelling met werk van de graficus Andreas Schotel (1896-1984) ingericht. Zo wordt in elk museum een aantal kunstwerken rond een bepaald thema gepresenteerd.

Kerktoren en fabrieksschoorsteen

In het Museum De Beekse Toren worden werken getoond waarop de Toren van de St. Petruskerk figureert, aangevuld met werken waarop de vroegere steenfabriek te Esbeek is afgebeeld.

De vrouw en het kind: de moeder

Bij Museum De Dorpsdokter is gekozen voor het onderwerp vrouw en kind. Zo zijn er etsen van zwangere vrouwen en moeder en kind te zien. Toen zijn vrouw in 1921 in verwachting van hun eerste kind was, heeft Schotel zowel de zwangerschap als de moeder met zijn eerste dochter gedocumenteerd. Een zestal etsen uit een onlangs aangekochte, onbekende map van Schotel wordt hier voor het eerst geëxposeerd.

Observaties in het circus

Voor het Kermismuseum Soet&Vermaeck / Entertainmentmuseum Dansant is uit de kermistekeningen van Schotel een kleine selectie gemaakt. Ze hebben een ietwat experimenteel karakter binnen het oeuvre van de kunstenaar.

Rotterdamse stadsgezichten

In het Bierbrouwerijmuseum De Roos komen etsen van gezichten van de Maasstad te hangen. Rotterdam is de stad, waar de kunstenaar is geboren en waar hij zijn leven lang heeft gewerkt met uitzondering van de zomermaanden want zestig jaar lang verbleef hij dan in Esbeek.

Boerenwerk

Bij Boerderijmuseum Grutje komen werken te hangen, waarin Schotel een beeld van de landarbeid in Brabant met name het oogsten geeft.

Vrouwen rond Schotel

In het Andreas Schotel Museum in de Schuttershof te Esbeek loopt nog de expositie Vrouwen rond Schotel. Figuurtudies in kleur met een keuze uit de vele studies van vrouwen, die Schotel door de jaren heen in aquarel zijn gemaakt.

Het museumweekend wordt op zondag 9 april om 12.30 uur in de Schuttershof te Esbeek geopend door burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek. Met de gratis coupon die men kan verkrijgen, kunnen alle musea die middag gratis bezocht worden.

Grijp deze kans om de Hilvarenbeekse musea te leren kennen!

Andreas Schotel Museum Esbeek

in Café Schuttershof

Dorpsstraat 2

5085 EG  Esbeek

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design