loader image

Jan Naaijkens 100 jaar gelegenheidskunstenaar

Het bestuur van de Stichting Vrienden van Andreas Schotel in Esbeek nodigt u graag uit voor de opening van de tentoonstelling Jan Naaijkens 100 jaar, gelegenheidskunstenaar op zondag 13 januari a.s. om 14.00 uur in het Andreas Schotel Museum in café Schuttershof, Dorpsstraat 2 te 5085 EG Esbeek.

Jan Naaijkens is een Brabander pur sang, die zich op velerlei terreinen van de cultuur verdienstelijk heeft gemaakt. Het Andreas Schotel Museum laat – dankzij de hulp van de familie – een keuze uit zijn minder gekende beeldende oeuvre zien. Van jongs af aan tekent hij, op de kweekschool snijdt hij zijn eerste linosnede en in 1941 behaalt hij de akte L.O. Tekenen. Tijdens de oorlog duikt hij vanwege verzetsactiviteiten onder in Amsterdam bij kunstenaar Jan Tebben. In die periode tekent hij stadsgezichten, vervaardigt lino- en houtsneden o.a. rijmprenten uitgegeven door de Sous-Marin Presse. Terug in Hilvarenbeek verschuift zijn aandacht meer en meer naar schrijven, redigeren, toneelspelen en organiseren. Bij huwelijk en geboorte, ter illustratie van een verhaal of affiche van een voorstelling zorgt hij nog altijd voor een passend beeld. Later is hij ‘vakantieschilder’, die vaardig reisschetsen van geziene landschappen, stads- en dorpsgezichten schetst. Met veel kunstenaars onderhoudt hij contacten, opent en leidt tentoonstellingen in en schrijft teksten voor catalogi. Jan Naaijkens is een ongrijpbare, culturele duizendpoot, maar bij alles een levenskunstenaar.

Kunst- en cultuurhistoricus Peter Thoben, conservator van het Esbeeks museum en samensteller van de expositie, zal de opening voor zijn rekening nemen.

De expositie loopt van 13 januari t/m 28 februari 2019 in het Andreas Schotel Museum Esbeek. In verband met carnaval is het museum daarna gesloten van 1 t/m 9 maart 2019.

Uw aanwezigheid wordt ten zeerste op prijs gesteld.

Stichting Vrienden van Andreas Schotel

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design