loader image

Het jaarlijkse uitstapje met onze vrijwilligers

De Stichting Vrienden van Andreas Schotel zou minder bestaansrecht hebben als we niet konden beschikken over een fijne groep mensen die met enige regelmaat als vrijwilliger kan worden ingezet. Vrijwilligerswerk is in onze huidige maatschappij al lang niet meer vanzelfsprekend, maar gelukkig vormt ons dorp Esbeek daarop toch een uitzondering.

Uit erkentelijkheid en als dank organiseren we jaarlijks in het najaar een uitstapje voor al onze vrijwilligers.

Dit jaar oktober zijn we op pad gegaan naar Turnhout, waar we in Cultureel Centrum De Warande de tentoonstelling ZANDGROND bezochten. 

De Kempen stond lang bekend als een dor en armtierig niemandsland. De zandgrond was er onvruchtbaar en liet zich maar moeizaam bewerken. De Kempen bestond dan ook vooral uit gigantische heidevlakten, vennen en zandduinen. 

In de negentiende eeuw sprak dit ongerepte land tot de verbeelding van schrijvers en kunstenaars, zoals Hendrik Conscience en Jakob Smits. Jakob Smits was, evenals Andreas Schotel, geboortig uit Rotterdam. Na zijn opleiding aan de academies van Rotterdam, Brussel, München en Wenen kwam hij via kunstschilder Albert Neuhuys in de Kempen terecht, waar hij zich in 1888 te Achterbos bij Mol vestigde. Hij bleef er werkzaam tot zijn dood in 1928.

Grote thema’s in het werk van Jakob Smits zijn landschap, religie en mystiek, moeder en kind, identiteit en heimat. Deze thema’s werken tot op de dag van vandaag door in het werk van hedendaagse kunstenaars, zoals de tentoonstelling ZANDGROND overtuigend laat zien. Het werk van een dertigtal kunstenaars werd daarbij naast werk van Jakob Smits geplaatst. Met de deskundige uitleg en achtergrondinformatie van de rondleidster werd het een boeiend en leerzaam bezoek. Voor de liefhebber is deze tentoonstelling nog te bezoeken tot 10 december 2023.

Op de Grote Markt genoten wij bij café Leffe van een lekkere lunch en reden we na een kort bezoek aan de Sint-Pieterskerk met zijn bijzondere interieur huiswaarts, waar ter afsluiting nog nagepraat werd onder het genot van een drankje. Al met al een genoeglijke uitstap.

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design