loader image

AIRE – de Zomer van 2023

Na de aanvankelijke tegenslag rond het visum van de beoogde artist-in-residence uit Cuba was het even omschakelen voor de werkgroep om toch ook voor deze zomer een goede invulling aan het project te geven. Op enthousiaste wijze is er naar een alternatief gezocht waarmee op korte termijn invulling gegeven kon worden. En dat hebben we gevonden in de persoon van Rojin Tavassoli. 

Omdat het niet meer haalbaar was om letterlijk “uit den verre” een kunstenaar voor drie maanden over te laten komen rees het idee om iemand te zoeken die in feite al in Nederland verbleef, zodat we de lange voorbereidingstijd konden omzeilen.

Bij de selectie kwamen we in contact met deze Iraanse (*Teheran 1987). Ze is 7 jaar geleden naar Nederland gekomen omdat ze in Iran vervolgt werd naar aanleiding van haar activiteiten op het gebied van rechten voor Christenen en vrouwen. De keuze voor Nederland in het bijzonder was het gevolg van het feit dat de vriend van Rojin hier destijds studeerde. Hier realiseerde ze dat Nederland het land was waar ze wilde blijven omdat het haar de vrijheid bood haar geloof en levensstijl zelf te kunnen kiezen. 

Na enige tijd in Nederland is ze drie jaar geleden gestart met een opleiding aan de kunstacademie (AKI Enschede) en heeft zich daarbij vooral op de schilderkunst gericht. Waarbij ze doorgaans kiest voor realistisch werk.

Rojin ontdekte haar passie voor schilderen pas toen ze al in de dertig was en is dus relatief laat aan een carrière als kunstenaar begonnen. Zelf zegt ze daarover: “ik ontdekte mijn passie voor schilderen toen ik dertig was en sindsdien is het een boeiende bezigheid voor mij geworden. Het schilderen heeft mijn hart en geest veroverd en ik merk dat ik diep ondergedompeld geraakt ben in deze kunstvorm. Schilderen stelt me in staat om mijn creativiteit en emoties uit te drukken op een manier die woorden alleen niet kunnen overbrengen. Door de penseelstreken en de mix van kleuren kan ik mijn gedachten , gevoelens en perspectieven overbrengen. Het is een middel tot zelfexpressie geworden en een manier om de diepten van mijn verbeelding te verkennen.” 

Andere schilders die haar inspireren zijn de Nederlandse modernist Piet Mondriaan, de Amerikaanse realist Edward Hopper en de Eindhovense hedendaagse kunstenaar René Daniëls.

We kijken uit naar het komst van onze derde Artist-in-Residence in Esbeek en de invulling die zij zal geven aan haar 3-maandelijks verblijf, waarbij we hopen dat ze ook op haar manier Esbeek en de Esbekenaren vast zal leggen in een lange traditie die bij Andreas Schotel begon.

Haar verblijfplaats en atelier zal net als bij de kunstenaar van verleden jaar gevestigd zijn in het voormalige handenarbeidlokaal achter het kerkplein. Het project start dit seizoen op 1 juli a.s. en zal duren tot 1 oktober. We nodigen u uit om haar gedurende haar verblijf welkom te doen voelen en hopen wederom op een fijn contact tussen de kunstenaar en de inwoners van Esbeek. 

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design