loader image

Terugblik op 2018

Het jaar 2017 was met het winnen van de Brabantse Stijlprijs (zowel jury- als publieksprijs) op 18 mei een geweldige opsteker. Daar kwam in oktober de bekendmaking bij, dat de tweejaarlijkse Cultuurprijs van de gemeente Hilvarenbeek, de Jan Naaijkensring, door de jury aan de Stichting Vrienden van Andreas Schotel was toegekend. Op 21 januari 2018 vond in de goed gevulde zaal van het Cultureel Centrum Elckerlyc de officiële uitreiking plaats met een onderhoudend programma van toespraken, muziek en toneel. De Andreas Schotel Kunst- en Wandelroute werd genomineerd voor de Wandelgemeente van het jaar 2018, maar moest het tegen de gemeente Bronckhorst afleggen.

De aandacht voor de kunst- en wandelroute kreeg wel een extra dimensie door het werkbezoek van koning Willem Alexander aan Hilvarenbeek op 6 juni. Het in de aanbouw zijnde ‘bouwwerk’ De Melkfabriek werd bezocht en hij liet zich door ontwerper Hannes Verhoeven informeren. Een gebeurtenis, die vanwege de publiciteitsgolf rondom het bezoek veel nieuwsgierige bezoekers naar de kunst- en wandelroute en het museum bracht. Ondanks de lange, warme zomer vorderde de bouw van de kolossale houten koe met duizenden plankjes op een ijzeren frame voorspoedig, zodat De Melkfabriek op 16 september tijdens een nieuwe editie van het festival Park&Schotel onthuld kon worden. Het prachtige weer zorgde ervoor dat het een geslaagd festijn werd. Als nieuw initiatief op de wandelroute werd dit jaar een beeldentuin ingericht bij het beeld De Houthakker van Andreas Schotel gedurende de maanden juni t/m september met beelden van de Rotterdamse kunstenaars Olaf Mooij en Onno Poiesz. Daarnaast werd een werkgroep in het leven geroepen om plannen voor het project ‘Artist in residence’ uit te werken.

De jaarlijkse Culturele avond vond op 23 februari in café Schuttershof plaats. Na een terugblik op 2017 door het bestuur belichtte Jan van Helvoirt van de plaatselijke heemkundewerkgroep heden en verleden van de omgeving van het ven ‘De Broekeling’, waar een historische bijenschans door de vrijwilligersgroep De Bonte Spechten van Landgoed De Utrecht in 2017 was gebouwd. Imker Jos Römgens uit Esbeek wist veel wetenswaardigheden over de bijenhouderij te vertellen. Voor de aanwezigen was het een leerzame avond, die traditioneel besloten werd met het ruilen van de Schotel-etsen.

Om het museum voor het publiek aantrekkelijk te houden werden er dit jaar wederom vier wisseltentoonstellingen gehouden. Na het aflopen van de expositie Etsen van Jakob Smits (1855-1928) op 14 januari werd gestart met de tentoonstelling Magdaleen Rademaker. Een keuze uit de etsen (1924-2010), die van 20 januari t/m 15 april liep. Op de persoon Magdaleen Rademaker werd door Joke Rademaker-van den Broek die haar in haar laatste levensjaren had begeleid in een rondetafelgesprek op 2 maart teruggekeken. Hierna volgde de expositie Etsen van Andreas Schotel (1896-1984). Vrouw, moeder en kind (van 21 april t/m 24 juni 2018), die een uitwerking was van hetzelfde thema in het Museum De Dorpsdokter het jaar daarvoor tijdens het landelijk museumweekend. Op de expositie hierna werden zoals in 2015/2016 nogmaals tekeningen als ontwerp of voorstudie en etsen met eenzelfde thema naast elkaar geplaatst, vandaar de titel Andreas Schotel (1896-1984). Van schets naar ets 2 (van 30 juni t/m 7 oktober 2018). Dankzij een particuliere verzamelaar was het mogelijk om werk van een vooraanstaande Nederlandse graficus te tonen onder de titel Grafiek van Pieter Dupont (1870-1911). Tijdens de expositie (van 13 oktober 2018 t/m 10 januari 2019) verzorgde de conservator in het museum op zondag 11 november een lezing, waarin het belang van Pieter Dupont voor de Nederlandse grafiek werd toegelicht.

Door aankoop en schenking kon de museumverzameling uitgebreid worden met 11 etsen van Andreas Schotel en een reeks etsen van Rotterdamse grafici, te weten Gerard Bellaart, Jan Bezemer, Jo Brans, Antoon Derkzen van Angeren, Wout van Heusden, Joost Minnigh, Johan van Reede, Ellen Rouppe van der Voort, Wim Strörmann en Ed van Zanden. Van Herman Schotel werd de map Oorlog’s jammers aangekocht die door Bieshaar&Zoon Rotterdam in 1919 was uitgegeven.

Met de inventarisatie van de collectie werd voortgang geboekt, maar door de vele andere activiteiten toch minder voortvarend dan gedacht. Naar aanleiding van de exlibris-presentatie verscheen in ’t Kleppermenneke van mei het artikel Zoektocht achter een exlibris van Andreas Schotel over het exlibris, dat Schotel kort voor de oorlog voor de in Esbeek werkende onderwijzeres G. Beekmeijer vervaardigde. Voor uiteenlopende vragen op kunst- en grafiekgebied wist men meer dan eens de conservator te vinden. V

oor bestuur en vrijwilligers werd op zaterdag 27 oktober een uitstap gepland als dank-je-wel. Het bracht een groep van 20 personen naar Turnhout, naar het Nationaal Museum van de Speelkaart. Onder leiding van een deskundige gids werd een toer door het museum gemaakt. Na de lunch reed men terug naar Esbeek en werden de vorderingen van de inventarisatie van de collectie uit de doeken gedaan onder het genot van een drankje ter afsluiting.

In de pers zoals Brabants Dagblad, Brabants Landschap, De Hilverbode, ’t Kleppermenneke, De Recreant, Brabants Kempenmagazine, Fietsen Moet Kunnen, Wandelkrant Te Voet of Omroep Brabant werd aandacht aan museum en wandelroute besteed. Het aantal wandelaars dat zelfstandig de route loopt is enorm toegenomen, maar er zijn ook tientallen groepen voor begeleide uitleg ontvangen o.a. Schilderclub De Rietpen uit Bergeijk en de afdeling Eindhoven van de Orde van den Prince. Daarnaast hebben bestuursleden en vrijwilligers meegewerkt aan activiteiten in het programma van Camping de Spaendershorst, De Zomerschool, verschillende K.B.O.-verenigingen en NL Doet. Eveneens werden vrijwilligers ingezet om museum en wandelroute te promoten bij diverse zomer- en wintermarkten.

Met gepaste trots mogen wij vaststellen, dat het publiek niet alleen uit de regio, maar van steeds verder weg komt. Het gebeuren rondom het Andreas Schotel Museum en de Andreas Schotel Kunst- en Wandelroute heeft zich tot een levensvatbaar initiatief ontwikkeld met potentie voor de toekomst.

Peter Thoben, conservator

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design