loader image

Tentoonstelling: Natuur bij Schotel

Van 11 januari t/m 29 maart 2020 exposeert het Andreas Schotel Museum te Esbeek etsen van Andreas Schotel die de natuur tot onderwerp hebben.

Graficus Andreas Schotel is vooral bekend om zijn Rotterdamse werken van de haven met kranen en boten en van de stadsgezichten o.a. uit de periode van de wederopbouw.  In Noord-Brabant zijn het vooral de boerenarbeid en de landschappen, die karakteristiek zijn. In veel van zijn etsen speelt de werkende mens de hoofdrol. 

Voor deze expositie hebben wij een minder bekend thema uit zijn oeuvre gelicht, namelijk de etsen waarbij de natuur of natuurelementen hem hebben geïnspireerd zoals bomen, boomstronken, dennenappels, roggearen, takken, bladeren van eiken en varens etc. 

Het merendeel van deze etsen zijn in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog ontstaan en vinden hun oorsprong in Brabant. Immers in Esbeek beschikt hij vanaf 1924 over een vakantiehuisje De Schuttel tussen de bomen, waar hij jaarlijks in de zomermaanden met zijn gezin naartoe trekt. In 1973 heeft hij er enkele etsen van gemaakt. In de omgeving zijn dennenbomen, dennenappels, larikstakken, struiken en varens rondom de vennen zoals De Flaes ruim voorhanden om inspiratie op te doen. De etsen zijn vrijwel allemaal ‘schone’ drukken, de afdruktechniek die Andreas Schotel en Johannes Proost samen omstreeks 1930 hebben ontwikkeld met de Mari als schoonmaakapparaat. Schotel is zijn hele leven aan deze afdruktechniek trouw gebleven en heeft die doorgegeven aan andere kunstenaars zoals zijn leerlinge Leen Rademaker. 

Deze natuuretsen zijn misschien niet de meest opvallende uit zijn oeuvre, maar ze getuigen van zijn uitstekende observatievermogen en grote technische vaardigheid. Dus ze mogen getoond worden.

In de gang hebben wij deze keer etsen geselecteerd, die enigszins bij het onderwerp natuur aansluiten. Daarbij kunnen de Larixtak met twee horizonten (1946), Dode bunzing (1947) en Dorpsgezicht Esbeek met vier horizonten (omstreeks 1975) als hoogtepunten in zijn grafisch oeuvre beschouwd worden.

Let op:

In verband met carnaval is het museum van 20 t/m 28 februari gesloten.

Andreas Schotel Museum Esbeek (dagelijks open van 11.00 tot 16.00 uur, behalve maandag)

in Café Schuttershof

Dorpsstraat 2

5085 EG  Esbeek

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design