Dankzij de keuze die wij hebben mogen maken uit de Janus Kluijtmans-verzameling van Piet Simons kunnen wij tekeningen en aquarellen van deze markante Beekse kunstenaar tonen. Niet dat er in Hilvarenbeek geen aandacht voor Janus is geweest; hij heeft vele malen in de Wandelgangen van het Gemeentehuis geëxposeerd. In het dorp is Janus, evenals zijn vriend Jan Naaijkens, altijd actief o.a. bij de toneelvereniging Maet Hout Staet, het carnaval, de voetbalvereniging Hilvaria.
Zijn tekeningen illustreren het boek Het dorp van onzer jeugd dat Jan Naaijkens bij hun tachtigste verjaardag heeft geschreven. Adrianus Petrus Kluijtmans is op 3 augustus 1919 geboren als zoon van schoenmaker Jan Kluijtmans (1897-1974) en Co Leemans (1900-1989). Zijn vader is een echte natuurmens en draagt de liefde voor de natuur over op zijn zoon. Hoewel Janus al jong aandacht en talent voor tekenen toont, zit een opleiding aan de kunstacademie er om financiële redenen niet in. Hij moet maar een vak leren voor de kost en in zijn vrije tijd schilderen.
Na de lagere school komt hij te werken in de schoenfabrieken van Kuijpers, Bressers, Van Hees en Jan Wols. Om invulling aan zijn tekendrang te geven volgt hij de schriftelijke A.B.C.-tekencursus. In aanloop naar de oorlogsdreiging wordt Janus opgeroepen voor militaire dienst. Na de capitulatie keert hij per fiets naar Hilvarenbeek terug. Om aan de arbeidsinzet te ontkomen duikt hij maandenlang onder. Na de bevrijding verruilt hij de lucht van leer en lijm voor de geur van verf en gaat bij schildersbedrijf Piet Vingerhoets en later bij Pierre Verhagen werken. Bij kunstschilder Gé Hurkmans (1911-1984) in Tilburg neemt hij één dag in week les, die Janus op het juiste kunstspoor zet.
Hij leert Andreas Schotel kennen. In 1951 trouwt hij met Lieske Vingerhoets (1922-2011) en ze krijgen samen een dochter Coby (1958-2022). Hij heeft dan de smaak van op reis gaan al te pakken, want in 1950 bezoekt hij Venetië en nog vele reizen zullen volgen naar Duitsland, Zwitserland, België, Frankrijk, Spanje en Marokko waarvan zijn tekeningen of aquarellen getuigen. Vanaf zijn 50ste tot pensionering is Janus conciërge aan de St. Jozef Mavo. Vervolgens breekt een tijd aan, waarin hij zich volledig aan schilderen en tekenen kan wijden. Met notaris en amateurschilder Cornel Snels (1932-2015) en zijn vrouw Mimi Snels-Reijnen (1936-1992) worden er tekenreizen ondernomen. Janus raakt betrokken bij de bestaande amateurschildersgroep die zich de Bikse Zondagsschool noemt. Samen met de leden Kees de Bruin, Piet van Rijswijk, Ruud Severijns, Bart van de Ven en Cees de Weijs wordt er wekelijks geschilderd.
Hij overlijdt op 21 september 2004. Het tekenwerk op de tentoonstelling is ontstaan tussen 1951 tot 1995. Opvallend is dat Janus op heel verschillende manieren in potlood, inkt, aquarel en gouache heeft gewerkt in een handschrift van stevig en krachtig tot gedetailleerd en verfijnd. In de loop van de tijd is zijn werk steeds lichter en kleurrijker geworden. Deze selectie geeft een goed beeld van zijn artistieke mogelijkheden en hoe hij de sfeer van een locatie weet te treffen en vast te leggen. De expositie loopt van 27 november 2022 tot en met 12 februari 2023. Het museum in Café Schuttershof, Dorpsstraat 2, 5085 EG Esbeek is dagelijks geopend van 11.00 tot 16.00 uur, behalve op maandag.