Ook dit kunstwerk is van Hannes Verhoeven. Hij heeft gekozen voor een realistische stijl, die de figuur van Andreas Schotel opnieuw in zijn oorspronkelijke context zet. De herkenbare figuur van Schotel is bedoeld om interesse te wekken voor zijn werk en zijn persoon.
Deze plek op de wandelroute is een plaats waar de cultuurhistorie van het landgoed De Utrecht, de natuur die Schotel inspireerde en de publieke ruimte bij elkaar komen.
De buitenproportionele grootte is niet verheerlijkend bedoeld, maar past goed binnen de ruimtelijke verhoudingen ter plekke: een zichtas vanuit het park op het voormalige Rustoord. Om het karakter en de gelaatsuitdrukking zo goed mogelijk te laten herleven, is gekozen voor een nogal revolutionair idee om het 6 meter hoge beeld in polychroom uit te voeren. Bronzen beelden missen toch vaak de mogelijkheid om net dat stukje extra realisme mee te geven. Daarbij is ook de kleding van Schotel herleid van het oude beeldmateriaal om de persoon zo herkenbaar mogelijk neer te zetten. Of hij met deze typische gekleurde rode trui iets uit wilde dragen is niet bekend, maar hij heeft deze in ieder geval jarenlang gedragen.