loader image

Artist in Residence Esbeek: Carolina Estrada

AirE nodigt deze zomer de Peruaanse kunstenares Carolina Estrada uit. In de periode van begin mei tot en met eind juli, woont en werkt ze in het atelier, voorheen handenarbeidlokaal en aardappelloods, naast de kerk in het hart van het dorp. Carolina komt om Esbeek te leren kennen en met haar werk een bijdrage te leveren aan de groeiende kunstcollectie van het dorp. Als vijfde Artist in Residence in Esbeek, volgt ze de traditie van Andreas Schotel, Hannes Verhoeven, Juliana Rios, Jose Luis Galvan en Rojin Travassoli.

Carolina komt uit Lima, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land Peru, op meer van 11 uur vliegen van Esbeek. Ze is geboren in een grote familie met negen broers en zussen die hun leven lang in de textielindustrie gewerkt hebben. Eerst als kleermakers en later als handelaren in textiele grondstoffen. Als jongste dochter uit het gezin, speelde Carolina vaak met de naaimachines en de overgebleven textiel resten. Vandaar dat ze tijdens haar studie aan de kunstacademie vooral textiel gebruikte als materiaal voor haar creaties.

Als jonge kunstenaar van 35 jaar heeft Carolina al aardig wat sporen achtergelaten; in museums in Peru, exposities in London en China, en een kunstreis naar Ghana in Afrika. Haar werk combineert onderzoek naar authentieke textielwerken met nieuwe technologie. Dit leidt tot verrassende verbeeldingen in wandkleden en herkenbare symbolische objecten.  Met haar originele werk heeft ze al een goede naam opgebouwd onder de galleriehouders, musea en heeft een drukbezocht youtube kanaal (carolina Estrada Muñoz – YouTube).  

Carolina kijkt er erg naar uit om vanaf 6 mei de Esbeekse gemeenschap te leren kennen en er deel van uit te maken. Ze vindt het bijzonder dat zo’n kleine hechte gemeenschap open staat om kunstenaars uit verre landen te ontvangen en samen nieuwe creaties te maken.

Carolina is erg gemotiveerd om naar Esbeek te komen en wil graag deelnemen aan o.a. de dorpswandelingen, de Schuttershof avonden, verjaardagen, werkgroep bijeenkomsten en het samen eten en koffiedrinken met de buren en geïnteresseerden. De deur van de AirE-werkplaats zal altijd open staan zodat Esbeek ook Carolina kan leren kennen in de komende maanden. Carolina spreekt goed Engels en Spaans.

De AirE werkgroep, met Danny, Jeanne, Hans, Heidi, Hanneke en Bart, zullen de komende maanden aanvullende bijeenkomsten en activiteiten organiseren waarbij de gehele Esbeekse gemeenschap uitgenodigd is. Hopelijk doen er zoveel mogelijk geïnteresseerden aan mee!

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design