loader image

Paars geel paard aan de Groenstraat in Esbeek

Afgelopen zondag 29 september werd in de SEE beeldentuin aan de Groenstraat in Esbeek door burgemeester Evert Weijs het beeld ‘Caballito’ van kunstenaar Frederico Benites uit Uruguay onthuld. Bezoekers van de beeldentuin konden terecht op een parcours met afgezette linten en proosten op de nieuwe creatie. Op de achtergrond schapen en wijnranken. Ook een delegatie van de Hilvarenbeekse carnavalsvereniging de Pezerikken was aanwezig.

Beeldend kunstenaar Hannes Verhoeven vertelde hoe hij de afgelopen zes weken onderdak had verleend aan zijn Uruguayaanse collega Frederico Benites. Deze was de afgelopen weken bezig geweest met het maken van een houten paard, dat aan de rand van de SEE beeldentuin geplaatst is. Maar voor de openingshandeling werd het aan het oog onttrokken door zwarte doeken. Verhoeven roemde Benites om zijn werklust, vakmanschap en de vriendschap die tussen de beide kunstenaars was ontstaan. Hij overhandigde de kunstenaar een Uruguayaanse vlag.

Een droom die uitkomt

De kunstenaar zelf was even aangedaan door de ruime belangstelling van toeschouwers en de burgemeester van Hilvarenbeek en Esbeek. Benites vertelde: “Dat er nu in Nederland een beeld staat van mij is een droom die uitkomt. Dat alle bezoekers van deze beeldentuin in Esbeek kennis kunnen maken met mijn werk had ik een paar maanden geleden nog niet kunnen bedenken.”

Hoezo een paard van 4,50 meter hoog ‘Caballito’ (paardje) noemen? Benites vertelde dat Caballito de naam van het eerste beeldje van hout is dat hij ooit heeft gemaakt. In verschillende kleurstellingen staan er ook in Uruguay en Mexico paardenbeelden van hem. Hij wil zijn paardenkunst ook nog op andere plaatsen gaan bouwen, steeds onder de naam ’Caballito’.

Prachtige toevoeging

Na de kunstenaar kreeg Burgemeester Weys van Hilvarenbeek het woord en deze was vol lof over het werk van de Uruguyaanse houtkunstenaar. “Een prachtige toevoeging aan de kunstwerken die de afgelopen jaren in Esbeek zijn gemaakt. En het is geen toeval dat een Uruguayaans beeld in Nederland en Esbeek terecht komt. Nederland en Uruguay zijn allebei laaggelegen, hebben een lange kustlijn en voetbal is de belangrijkste sport. En kijk eens naar de wijnranken tegenover deze beeldentuin: die kom je in Uruguay ook veel tegen.”

Onthulling

Na de toespraakjes was er een muzikaal intermezzo van de Hilvarenbeekse trompettist Niek Jacobs (hou die naam in de gaten); een gedragen trompetserenade ter ere van de kunstenaar en zijn werk. Terwijl de klanken van de trompet zich een weg baanden door de omgeving kon burgemeester Weys zijn handen uit de mouwen steken om het paard te bevrijden van de zwarte deken. Een enorm geometrisch gevormd paard in felle kleuren paars en geel kwam tevoorschijn.

Een paard in prachtige kleuren

Gaat het paard wedijveren met de koe op de Schotelroute als beeldbepaler? Is het paard een: ‘Criollo’ (een typisch paardenras uit Argentinie/ Uruguay), het paard uit de gang van André van Duin (naar het carnavalslied uit 1981) of toch het paard van Troje uit de Griekse mythologie? Op Instagram lijken de Pezerikken een schot voor de boeg te geven: “Een paard in werkelijk prachtige kleuren siert de beeldentuin SEE te Esbeek.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Het beeld ‘Caballito’ van Frederico Benites is te zien in de SEE beeldentuin. Die is van april t/m oktober geopend op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Adres: Groenstraat 2a, Esbeek. https://see-expo.nl

door Sjef van Hoof

Concept, ontwerp & realisatie website: Pulles Media Design